2020 har for alle danskere været et helt igennem uforglemmeligt år, men de fleste kommer nok ikke til at huske det for specielt gode ting.

Årets ord er netop blevet kåret af Dansk Sprognævn, og valget er ikke overraskende faldet på ”samfundssind”, hvilket må siges at være et meget rammende ord, når man tænker tilbage på de mange måneder i coronaens skygge.

Nu lakker 2020 omsider mod enden, men Danmark befinder sig midt i en ny bølge af den utilregnelige virus, som først skal overstås – lige midt i det, der nok bliver den mest besynderlige jul siden krigen.

Tryghed og glæde med omvendt fortegn

Julen er hjerternes fest, og det er traditionelt set en værdsat højtid, der samler familierne og lader kærligheden strømme som fra et overflødighedshorn.

Tryghed og glæde plejer altså kort sagt at være nøgleord i julen, men i år bliver det hele vendt på hovedet.

Juleaften samles generationer normalvis på kryds og tværs, men netop mødet med de sårbare grupper er som bekendt problematisk.

Et studie fra Salari viste tidligere i år, at næsten en tredjedel (31,9%) af den almene population oplever generel angst i væsentlig grad – et tal, der er langt større end tidligere år, og derfor må formodes at have direkte forbindelse til pandemien.

Det er rigtig mange mennesker, og i en højtid, hvor mange udsatte grupper for en sjælden gangs skyld skal være sammen med andre, er andelen med al sandsynlighed ikke mindre, da smitterisikoen er større end til daglig.

Juleaften bliver et dilemma

Med regeringens nylige nedlukning og de aktuelt tårnhøje smittetal er julen og særligt juleaften blevet gjort til et svært dilemma.

Indlæggelserne overstiger i skrivende stund forårets højeste antal, og alvoren kan ikke fornægtes, selvom man efter sigende snart kan begynde at vaccinere danskerne.

Mange familier skal nu tage stilling til, om de skal se deres sårbare slægtninge i løbet af julen, og helt konkret skal det vurderes, hvilke traditioner juleaften, der skal holdes i hævd.

Skal man følge anbefalingerne og droppe at synge, når man går op juletræ? Skal man tilpasse bordplanen? Hvad med mundbind? Kan gæsterne overnatte i en gæsteseng eller skal de tage hjem?

Oveni det hele siger vejrprognoserne, at chancerne for en hvid jul er minimale, så det kan heller ikke bruges som nogen trøst i den mørke tid.

Gaverne gives uanset hvad

Nok er de fleste sikkert godt trætte af corona, og måske hænger selve juleaften i en tynd tråd, men gaverne skal gives alligevel.

I hvert fald bliver julehandlen 2020 angiveligt den største nogensinde, og alle familiens medlemmer skal forkæles med gode gaver – selv katten.

Det kan desuden være oplagt at give gaver, der på én eller anden måde relaterer sig til det alternative år, 2020 har været.

Det kan være udstyr til en ferie i Danmark, når det nu er og har været problematisk at rejse, eller det kan være et ”Året det gik 2020”-spil.

Uanset hvad står danskerne overfor en stor udfordring henover julen, hvor der skal findes en balancegang mellem samvær med familien og at passe på de sårbare grupper.